Suzanne Åkerlund, folkpartistiskt kommunråd i Halmstad, hoppas på ett nytt kongresshotell.
Halmstad

Hotell planeras trots kritik

1:39 min

Ett nytt steg framåt har tagits för att bygga ett högt kongresshotell i centrala Halmstad. Hotellet ska bli upp till 20 våningar högt och placeras på baksidan av teaterbyggnaden. Detta trots kritik från länsstyrelsen mot förslaget som det ser ut idag.

– Politiskt sett så är vi positiva till att det inkluderar en renoverad teater, säger folkpartistiska kommunrådet Suzanne Åkelund.

Enligt henne är främsta anledningen till hotellbygget att teatern måste rustas upp. Och eftersom kommunen inte har tillräckligt med pengar för att kunna stå för den kostnaden måste man locka externa intessenter och ett hotellbygge är då ett dragplåster. Men Suzanne Åkerlund säger att det hör till saken att ett hotell utan teater inte hade blivit särskilt lönsamt eftersom hotellövernattningarna minskat sedan teatern började renoveras. Det går alltså inte att bygga ett hotell utan att renovera teatern. Kommunen är även i behov av ett kongresshotell för att hålla stora konferenser.

– Näringslivet bedömer att det behövs, säger hon.

Länsstyrelsen menar att en sådan här byggnad inte passar in i den småskaliga bebyggelse som finns i Halmstad men Suzanne Åkerlund är av en annan åsikt:

– Det hade väl varit ett modernt inslag i övre äldre bebyggelse. Det är en spännande tanke, säger hon.

Kommunråden tycker att arbetet med att ta fram en ny detaljplan ska forsätta med samråd och en utställning där berörda får säga sitt. Men när hotellet kan bli verklighet är för tidigt att säga enligt Suzanne Åkerlund. Klart är att hon ser flera fördelar med förslaget:

– En mer spännande stadsbild med ett modernt inslag, en renoverad teater och en ökad besöksnäring kring det som kan hända i den byggnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista