Utdrag ur filmen Home av Yann Arthus-Bertrand.
Varberg

Film ska ge klimatförståelse

Familj får testa leva klimatsmart
1:41 min

Begränsad klimatpåverkan står som nummer ett på listan över Hallands miljömål. Men det är ett svårt mål att nå och utvecklingen går åt fel håll. I kväll kommer Varbergs kommun att visa filmen Home, som tar upp hur man kan bromsa klimatförändringarna.

Begränsad klimatpåverkan står som nummer ett på listan över Hallands miljömål. Men det är ett svårt mål att nå och utvecklingen går åt fel håll. I kväll kommer Varbergs kommun att visa en film/filmen Home, som tar upp hur man kan bromsa klimatförändringarna.

Den uppmärksammade filmen HOME handlar om hur människornas korta tid här på jorden har rubbat balansen på vår planet. Men filmen visar också att vi kan göra något åt utvecklingen.

Projektet går ut på att en barnfamilj ska testa just det som filmen tar upp, att försöka vända utvecklingen åt rätt håll. Familjen ska under ett halvår leva i ett klimatsmart och energieffektivt hus, köra elbil och på andra sätt försöka få ner utsläppsnivån till 1 ton kolidoxid per person och år.

– Projektet går ut på att visa hur vi idag kan leva för att i framtiden klara de uppställda målen på klimatet och på vår koldioxidförbrukning, säger Christian Axelsson projektledare förenergieffektivt byggande i Deromegruppen.

Det är Deromegruppen som är en av projektets initiativtagare och Christian Axelsson är projektledare för och leder bygget av huset som familjen ska flytta in i.

Vad finns det för funktioner i det här huset?

– För det första så är det byggt utav trä som är ett klimatsmart byggmaterial, vi har solpaneler som tillverkar varmvatten, det är utrustat med solceller på fasad och tak som genererar elektricitet till familjen som de kan använda till att titta på tv eller till sin elbil, säger Christian Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".