Oönskad gäst i grönkålslandet. Foto: Bill Roth/Scanpix
Halmstad

Grönkål hotas av älg som hotas av jägare

Kål hotas av älg som hotas av jägare
0:49 min

Mitt i skörden av hallänningarnas speciella favorit på julbordet så hotas delikatesserna på Bertil Erikssons grönkålsåker i Harplinge av en älgfamilj, som fått smak för kålen. Älgen hotas i sin tur av av Bertil, för han har fått tillstånd till skyddsjakt på en av de sex älgarna.

Mitt i brådaste skörden av hallänningarnas speciella favorit på julbordet - grönkålen - så hotas delikatesserna på Bertil Erikssons grönkålsåker i Harplinge av en stor älgfamilj, som fått smak för kålen. Älgen hotas i sin tur av av Bertil, för han har fått tillstånd till skyddsjakt på en av de sex hungriga älgar.

Älgarna har tillägnat sig en speciell teknik för att rycka upp grönkålen.

– Den äter, drar runt tungan, typ som en giraff man kan se nere på afrikastäppen, och lägger runt grönkålsplantan och tar ibland halva och ibland hela och rycker upp den, säger Bertil Eriksson.

Förutom att den äter en massa så går älgen runt och bland grönkålen och då bryts plantorna sönder. Och har Bertil Eriksson riktig otur så blir älgen så mätt att kålen jäser i magen.

– Då lägger den sig ner och då försvinner det fyra kvadratmeter där.

Nu har Bertil Eriksson fram till torsdag nästa vecka på sig att skjuta älgen. Men älgen lär inte hamna på matbordet eftersom den tar smak av det gröna guldet.

– Den smakar kål, det gör den och det är inte gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".