Viking Bengtsson. Foto: Magnus Hagström/SR Halland
Halland

Förbud att fiska ål i havet

"Ett märkligt förslag"
1:34 min

– Ett märkligt förslag. Det säger Viking Bengtsson från hallandsfiskarna om Fiskeriverkets förslag att förbjuda allt fiske efter ål i Kattegatt,

– Vi tycker att det är märkligt. Ska man gå in och titta på verkliga saker så ska man vidta åtgärder mot kraftindustrin. Det är där den största delen av blankålen försvinner. De går genom turbinerna och mosas sönder, säger Viking Bengtsson som är ordförande för Hallandsfiskarna.

På frågan om inte fisket måste hjälpa till svarar han:

– Vi föreslog redan på 1980-talet att man i västerhavet skulle höja måttet till 40 centimeter. Det skulle leda till en annan tillväxtkurva. Men det var inte Fiskeriverket intresserat av.

 Viking Bengtsson menar alltså att Fiskeriverket borde ha lyssnat på fiskerinäringen som för länge sen föreslog begränsningar i ålfisket. Och han säger att det skulle vara förhållandevis billigt för kraftverk och industrier som Ringhals och Södra Cell Värö att hindra att ålen dödas i deras turbiner och kylvattenintag, om bara viljan fanns. Fisket på kontinenten är en annan bov i dramat menar han. 

 Ett 90-tal fiskare på västkusten tvingas upphöra med sitt fiske efter gul-ål om förslaget blir verklighet. Viking Bengtsson befarar att de själva får ta den ekonomiska smällen.

– Det blir väl precis som alltid när det gäller fisket att det får man stå för själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".