Halmstad

Trycket ökar på försörjningsbidrag

1:21 min

Var femte person som ansökt om försörjningsstöd hos Halmstad kommun hittills i år har gjort det på grund av att det fått för lite eller ingen inkomst alls från Försäkringskassan. Och sedan de nya sjukreglerna infördes upplever socialförvaltningen att trycket på att få försörjningsbidrag ökar.

– Det rör sig om personer som är sjukskrivna, utan att ha någon ersättning från Försäkringskassan, eller så har de en för låg ersättning, eller så tillhör de den nya grupp som tillkommit under 2010 - som gått ur sjukförsäkringen och in i Arbetsförmedlingen, säger Ingrid Nedmark som är enhetschef på socialförvaltningen i Halmstad.

Hitills i år har 129 personer ansökt om försörjningsstöd, eller socialbidrag hos socialförvaltningen i Halmstad på grund av något av de skälen som Ingrid Nedmark berättar om.

Av dessa - som alltså är en femtedel av alla nyansökningar - har bara 80 stycken fått försörjningsstöd.

Vad som händer med de andra 50 vet inte Ingrid Nedmark. Men hon tycker att det vore bra om någon följde upp vad som händer med alla dem som fallet utanför systemet och inte få några som helst pengar från samhället. Det är däremot är det inte socialförvaltningens uppdrag att göra det menar hon:

– Vår uppgift är inte att gå vidare i den delen och ta reda på rent allmänt vad som händer i samhället på grund av de förändrade reglerna.

– Men jag antar att det finns ett stort intresse från olika myndigheter och forskningsinstitiut att ta reda på vad det är som händer, säger Ingrid Nemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista