Laholm

Slipper betala för turisters omsorg

1:20 min

Det är hemkommunen som ska betala när äldre semesterfirare behöver hemtjänst. Detta enligt ett regeringsförslag från folkhälsominister Maria Larsson. Förslaget går ut på att semesterkommunen inte längre ska betala när någon nyttjar kommunala resurser när de vistats i en annan kommun än den de är skrivna i. Positivt, tycker Per Asklund, moderat kommunalråd i Laholm.

– Ja, jag tycker detta är klokt. Det har ju diskuterats fram och tillbaka under en lång tid. När vi får in alla tursiter under sommaren så får vi ju också in många som behöver hjälp, vilket dom givetvis ska ha, men diskussionen har gällt vem som ska betala.

Laholms kommun är en av de kustkommuner som i många år försökt få en ändring. Och nu hörsammas det av regeringen som föreslår en rad ändringar i socialtjänstlagen och LSS, lagen om stöd och service där alltså kostnadsansvaret ska flyttas till hemkommunen.

Tanken är att lagen ska träda i kraft redan 1 maj nästa år för att förhindra problem ytterligare en sommar. Laholm är inte lika hårt drabbat som grannkommunen Båstad men det är ändå så att det skulle leda till en konstnadsminskning:

– Netto, med hänsyn taget till de som lämnar Laholm, så rör det sig om c:a en halv miljon till 800 000 kronor, säger Per Asklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista