Halland

Halland exempel på lyckosamt vårdval

"Fler svenskar har fått tillgång till vård"
1:37 min

I Halland har antalet privata aktörer i vården praktiskt taget fördubblats sedan systemet med vårdval infördes. Länet anses därför vara ett lyckat exempel på vad som kan hända när den offentligt styrda vården öppnas upp.

 Den slutsatsen dras i varje fall i en rapport från Konkurrensverket:

– Vi ser att det är en stor grupp svenskar som fått ökad tillgång till vård genom införandet av vårdval, säger generaldirektör Dan Sjöblom.

En lag om vårdval trädde i kraft vid årsskiftet. Då hade Halland, som var först ut i landet, redan haft vårdval i flera år. Sedan det infördes i Halland har de offentliga vårdcentralerna minskat med en till 24 stycken. De privata har däremot ökat med elva stycken och är idag nästan lika många som de landstingsdrivna.

I hela landet har vårdvalet lett till att 223 nya privata vårdcentraler har öppnats.

Däremot vet Konkurrensverket inte om efterfrågan på vård också har ökat:

– Det har inte legat i vårt uppdrag att bedöma, säger Dan Sjöblom.

Landstingen har olika system för hur vårdcentralerna ska ersättas och det tycks finnas ett samband mellan hur generöst landstinget är och hur många privata aktörer som etablerat sig. Kan det tolkas som att skattebetalarna får bära onödigt stora kostnader?

– Vi har inte gjort någon sådan bedömning och jag har ingen information som ger mig möjlighet att besvara frågan, säger generaldirektör Sjöblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".