Missbrukarna ska få det vårdstöd de behöver. Foto: Claus Gertsen/Scanpix
Halland

Missbrukare ska upptäckas i vården

"Hela vårdkedjan ska säkras"
1:29 min

Den samverkan som finns mellan olika vårdgivare för missbruksvård och psykvård i Halland ska bli ännu bättre. Missbrukare och patienter med psykiska problem ska upptäckas hos fler vårdgivare.

Just nu arbetar Joanna Karlström som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Falkenbergs kommun med att  anpassa vårdplaneringsverktyget Medix för den öppna psykiatriska vården.

– Hela kedjan kommer att säkras ännu mer och det kommer definitivt att gynna de som har missbruksproblem eller psykiatriska funktionshinder.

Medix lanserades i april i år och innan årsskiftet väntas en ny del i den elektroniska databasen som riktar sig specifikt mot den psykiatriska öppenvården. I Medix kan fler vårdgivare att ta del av samma behandlingsunderlag och har därmed lättare att följa upp en patient under hela vägen. Joanna Karlström säger att den största fördelen är att patienterna inte faller mellan stolarna när de ska slussas ut från sjukhuset till vardagslivet.

– Alltså flagga för sjukhus att det finns en patient som är i behov av hjälp. På så sätt kan man följa hela processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".