Små butiker kan förlora sin paketservice. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Halland

Fler butiker kan förlora paketservice

"Har man inte bil kan det bli svårt"
1:17 min

Nyligen blev det känt att postumbuden på Kärlekens spelbutik och OK Q8 i Halmstad förlorar sin paketservice. Och så ser det ut att bli i fler småbutiker. Posten ser nu över sina avtal efter beslut om att det är de större livsmedelskedjorna som ska prioriteras.

– Vi gör en översyn vart femte år och just nu gör vi en översyn av alla postombud i hela Sverige. De riktlinjer vi har är att vi har ett samarbete med de stora dagligvarukedjorna Ica, Coop och Axfood, säger Reidun Larsson, områdeschef för Posten i södra och västra Sverige.

De flesta mindre butiker som idag har paketservice kommer någon gång efter årsskiftet, när de nuvarande avtalen avslutats, i hela Sverige få lämna över sina tjänster till de stora livsmedelskedjorna som Posten skrivit avtal med. Anledningen är att folk alltmer antas vilja göra sina postärenden när man ändå är och storhandlar. Om alla mindre butiker i Halland kommer att sluta vara postombud kan inte Reidun Larsson svara på idag, då förhandlingar pågår. Men ambitionen är att de större butikerna ska ta över den här tjänsten. Frågan är då vad det innebär för de äldre som då måste ta sig ut till ytterområdena, där de stora butikerna ofta finns?

– Det vi sett och det vi vet är att väldigt många kunder vill gärna göra postärenden när de gör andra saker, som att handla och då är det ofta i ytterområden. Och jag håller med om det att har man inte bil så kan det bli svårt att ta sig ut dit, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".