Karl-Inge Johansson är missnöjd med domen som hindrar honom att få veta hur många djur en lantbrukare har. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Halland

Hemligt hur många djur bonden har

"Förstår inte vilken skada det gör"
1:25 min

Det har blivit svårare att få veta hur många djur en lantbrukare har. Sekretess sätter käppar i hjulet för miljöskyddsinspektörer

Miljöskyddsinspektören Karl-Inge Johansson i Varberg kan inte längre hämta uppgifterna ur ett centralt register eftersom de betraktas som affärshemligheter.

 – Jag har lite svårt att förstå vilken skada man lider som lantbrukare av att uppgifter lämnas ut om hur många djur man har.

 Karl-Inge Johansson behöver veta hur många djur det finns på gården för att se om det finns  tillräckligt med plats att lagra stallgödsel och även tillräckligt stora arealer att sprida gödseln. I de fall när lantbrukaren inte vill samarbeta så har det gått att snabbt få fram uppgifterna ur ett centralt register. Men inte nu längre. Kammarrätten sa nej när Johansson ville veta hur många djur det fanns på en gård i Varberg. Kammarrätten lutar sig mot en färsk dom i Regeringsrätten.

– Det var en gödselvårdanläggning som var undermålig och hade läckt ut gödselvatten i ett naturskyddsområde under lång tid.)

 Så illa var det inte i varbergsfallet och det går att tvinga fram uppgifterna på annat sätt  men det tar längre tid.  Under tiden läcker det ibland ut gödsel i omgivningen, eftersom lantbrukarens affärsintressen värderas högre.

 – Jag kan inte förstå det och tycker att det är märkligt att det skälet väger så tungt, när det finns miljöskäl i andra vågskålen och det finns lagkrav på att myndigheter ska samarbeta så att vårt arbete ska bli så effektivt som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".