Halmstad

Människan ska vara i centrum

"Människan ska vara i centrum"
1:20 min

Alla som bor i Halmstad ska få större möjlighet att komma till tals när kommunen genomför byggprojekt och stadsplanering. Halmstad ska nämligen delta i ett EU-projekt där syftet är att hitta nya och bättre sätt för medborgarna att påverka.

– Vi vill skapa metoder för att få in de mjuka frågorna och medborgarnas synpunkter i hårda frågor som stadsplanering. När vi till exempel ska bygga vägar och bostäder behöver vi få människans värde, säger Mattias Bjellvi som är projektledare.

– Tidigare kanske man prioriterade miljö- och ekonomiska frågor men har inte haft tydliga metoder för hur de mänskliga perspektiven ska bevakas.

 Tillsammans med flera andra kommuner och städer runt Skagerack och Kattegatt har Halmstad fått drygt tio miljoner kronor för att hitta på nya sätt att få in medborgarsynpunkter och ge folket större inflytande i byggprojekt och stadsplanering. Men det betyder inte att det kanske mest uppenbara sättet, folkomröstningar, kommer att användas oftare för att bestämma vad medborgarnas skattepengar ska gå till.

– Det är svårt att uttala sig om folkomröstningar är den bästa metoden men det här syftar till de bästa metoderna för att människan ska komma till tals i själva arbetsprocessen, säger Mattias Bjellvi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".