Falkenberg

Var fjärde hoppar av gymnasiet

Många avhopp från gymnasiet
1:30 min

Många skolungdomar i Halland fullföljer inte sin gymnasieutbildning enligt en undersökning som TCO gjort. Sämst i Halland är Falkenberg och Varberg där en av fyra gymnasieelever inte får något slutbetyg.

-– Det är ju ett misslyckande både för skolan och elev. För eleven är det ett personligt misslyckande och för oss är det för att vi inte lyckas ge eleven det som vi faktiskt ska göra. säger Mona Ericsson som är verksamhetschef för gymnasieskolan i Falkenberg.

Nu jobbar Falkenbergs kommun med att fånga upp ungdomarna innan det gått för långt och  hoppar av sina gymnasiestudier.

 Enligt TCO hör den höga arbetslösheten bland unga ihop med att många inte har slutbetyg från gymnasiet och då har svårt att få jobb. TCOs förslag innebär att kommunerna ska inrätta särskilda utbildningscentra för att fånga upp de som är under 25 år som saknar fullständig gymnasieutbildning. Om de inte pluggar så ska de inte få pengar - varken socialbidrag, studiemedel eller annat.

– Jag tycker att vi hart en bra beredskap i Falkenberg för detta. Vad det gäller TCO:s förslag så tycker jag att man får titta närmare på det innan jag vill uttala mig.

– Jag tror inte att tvång är någonting som motiverar i sig utan här gäller det att möta varje enskild individ på rätt sätt och se till vilka  tankar och förutsättningar var och en har har, säger Monika Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".