Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Laholm

Osäker framtid för ambulanserna

"Vi kanske behöver flytta igen"
1:19 min

Höjda hyror gör att ambulansstationen i Laholm måste flytta vid årsskiftet. På förslag är att flytten sker till lokaler på Ängelholmsvägen, men det finns inga garantier att det här blir en permanent lokallösning.

– Tillfälligheten innebär att vi kommer gör ytterligare en analys sen över tiden för att se om det finns ytterligare bättre placering än vad vi funnit idag, säger Anders Westberg, chef för sjuktransportförvaltningen på landstinget Halland.

Hur kommer det sig att ni inte försökt hitta ett ställe där ni kan vara permanent?

– Det kan vara så att detta ställe som vi föreslår också blir permanent. Det får vi se vad nästa utredning visar.

Varför kan man inte göra sig mer säker på den saken från början?

– Av det enkla skälet att vi har haft ganska kort tid till vårt förfogande att lösa den här situationen.

Ända sedan 80-talet har ambulansstationen i Laholm legat i Räddningstjänstens lokaler, men när hyran nu höjs tyckte man från landstingets sida att den blev för hög och då var det bättre att söka sig till ett nytt ställe.

Trots att man inte anser sig haft tillräckligt med tid att hitta en optimal plats för ambulanserna, tror Anders Westberg inte att kvalitén på sjukvården kommer att försämras för invånarna i Laholm.

– Det alternativet vi nu föreslår för våra politiker har lika bra tillgänglighet som det alternativet vid Räddningstjänsten, så detta handlar om en så optimal geografisk placering som möjligt i steg ett utifrån ett patientperspektiv, säger han.

Beslut om flytten tas i veckan som kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".