Fyra år i ungdomsfängelse för dubbelmordet

De båda tonåringar som i januari tog livet av två 18-åriga kvinnor från Veinge på Hallandsås döms till sluten ungdomsvård i fyra år.

Tingsrätten anser att brotten var så allvarliga att ungdomarna hade fått livstids fängelse om de hade varit vuxna.

I början av april fann Helsingborgs tingsrätt att tonåringarna, 17 och 18 år gamla, är skyldiga till mord och bilstöld. Enligt domen har de misshandlat kvinnorna och sedan lämnat dem att dö i snön och kylan i en skogsdunge vid sidan av motorvägen. Syftet tros vara att de ville komma över kvinnornas bil.

Enligt de rättspsykiatriska undersökningarna led ingen av tonåringarna av någon allvarlig psykisk störning när dådet begicks. Åklagaren hade yrkat på minst åtta års fängelse, medan försvarsadvokaterna föreslagit sluten ungdomsvård.

Den yngre av de dömda nekar helt till dådet, medan den äldre medgett att han använt våld mot kvinnorna.

Tingsrätten anser att brotten var så allvarliga att ungdomarna hade fått livstids fängelse om de hade varit vuxna. I början av april fann Helsingborgs tingsrätt att tonåringarna, 17 och 18 år gamla, är skyldiga till mord och bilstöld. Enligt domen har de misshandlat kvinnorna och sedan lämnat dem att dö i snön och kylan i en skogsdunge vid sidan av motorvägen. Syftet tros vara att de ville komma över kvinnornas bil. Enligt de rättspsykiatriska undersökningarna led ingen av tonåringarna av någon allvarlig psykisk störning när dådet begicks. Åklagaren hade yrkat på minst åtta års fängelse, medan försvarsadvokaterna föreslagit sluten ungdomsvård. Den yngre av de dömda nekar helt till dådet, medan den äldre medgett att han använt våld mot kvinnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista