Familjen Ödman med näsan i politiska handlingar. Margarera Ödman, Per Ödman och Ulrika Jörgensen. Foto: Linda Thulin/Sveriges Radio
Kungsbacka

Tre topp-politiker i samma familj

"För mig är det inga bekymmer"
1:40 min

Hur mycket politisk makt i en kommun kan koncentreras till en och samma familj? Frågan har blivit aktuell i Kungsbacka där kommunens högste politker Per Ödman (m) inte är den ende i familjen med politisk makt. Hans dotter Ulrika Jörgensen har efter valet fått en tung post inom regionen och hustrun Margareta Ödman är högsta politiker för sjukhuset i Kungsbacka.

Att tre familjemedlemmar har höga politiska uppdrag är inte direkt olämpligt, men hör inte heller till vanligheterna, det säger statsvetaren Anders Sannerstedt vid universitet i Lund:

– Jag tror att det är ganska ovanligt, jag kommer inte på något fall på rak arm. Två personer, till exempel två makar eller två generationer det är ju vanligt, det hittar man i var och varannan kommun. Men tre, det är lite mer speicellt.

De tre medlemmarna av familjen Ödman har visserligen haft politiska uppdrag även den gångna mandatperioden, men nu har de har tillsammans fått tyngre uppdrag vilket gör att familjens totala makt över kungsbackas politik kan anses som ganska avsevärd. Men det är inget problem tycker de själva.

– Jag kan väl se att jag kan få hjälp med lite historik, hur har det varit, det är ju en fördel. Det är kanske lättare än att ringa någon annan. Men för mig, är det inga bekymmer, säger Ulrika Jörgensen, dotter i familjen.

Och pappa Per Ödman tycker inte heller att andra ska oroa sig över familjens position i ´Kungsabackapolitiken:

– Så länge det inte är så att man upplever att man drar fördel av det, personligen eller i de positioner man har och att man respekterar att man faktiskt inte snackar om saker och ting som man inte ska prata om. Ulrika vet saker och ting, Margareta vet saker och jag vet saker. Men de där bitarna ska inte mötas förrän någonting är färdigt, säger han.

Den risk som statsvetaren Ander Sannerstedt trots allt ser är man blir misstänkliggjord av omgivningen.

– Politiska motståndare kommer ju säkert att ifrågasätta det, så snart det finns något att ifrågasätta. Sen är frågan vad det finns för substans i det. Och att det kommer reaktioner från väljarna kan man ju också tänka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".