Italienska Neapel har problem med sopor på gatorna. Om några år kanske HEM i Halmstad tar emot dem.Foto: Salvatore Laporta/Scanpix
Halmstad

HEM vill ha Italiens sopor

"Vi har fått några förfrågningar"
1:20 min

I södra Italien växer sig bergen av sopor allt större eftersom deponierna antingen är fulla eller stängda, och situationen blir allt mer krisartad. Räddningen kan bli att i framtiden skicka soporna till förbränning i Sverige. Och då är HEM, Halmstad Energi och Miljö, intresserad av att ta emot dem.

– Våra energinät är i behov av mer bränsle än vi har tillgång till. Så det kan vara en mycket intressant utveckling att titta på södra Europas avfallsmängder, säger Per Ålund är affärsutvecklare på HEM.

Hur nära förestående kan det vara att man börjar importera sopor från Italien?

– Två, tre år kan jag tänka mig.

De senaste åren har det kablats ut skräckbilder, främst från staden Neapel i Italien där gatorna är överfulla med sopor och det finns ingenstans att göra av dem.

Samtidigt är det på många ställen i Sverige brist på sopavfall som används som råvaror i produktionen av fjärrvärme, och enligt SVT:s Rapport så förs förhandlingar om att skeppa soporna till bland annat Sverige. På sikt kan det gynna Halmstad Energi och Miljö.

– Just nu har vi fullt tillräckligt med avfall i närområdet, men tittar man lite längre fram så kan det vara intressant, säger Per Ålund.

Förs det några förhandlingar just nu om att ta emot avfall?

– Inga förhandlingar, men vi har fått några förfrågningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".