1 av 2
Christer Johansson är pojektansvarig för bygget av bussterminalen. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka på bilden för att se hela ritningen
Halmstad

Bygget av resecentrum påbörjat

"Fantastiskt roligt"
1:37 min

Idag togs det symboliska första spadtaget för det blivande resecentrumet som planeras i Halmstad, strax öster om järnvägsstationen.

I juni nästa år ska regionbussarna flyttas dit från Norra station i Halmstad. Det har varit en lång diskussion om var bussterminalen skulle ligga och nu idag när första spadtaget togs var alla glada för att det nu äntligen blir verklighet.

Det var glada miner trots den iskalla kylan idag när de första symboliska spadtagen togs för regionbussterminalen, som ska stå klar i juni nästa år. Nästan så länge som de inblandade kan minnas har det snackats om att det ska byggas ett resecentrum i Halmstad som ska knyta ihop lokaltrafik, med region- och tågtrafiken.

Bussterminalen är första steget, ett faktiskt resecentrum ligger längre fram i tidsplanen. En ny detaljplan ska utarbetas och bara arbetet med den kan ta några år.

– Jag tycker det här är fantastiskt roligt. Det är en lång fråga som vi har drivit sen vår tid och genom Carl Fredriks engagemang och den nya majoriteten sdå känns det jättehärligt att ta det första spadtaget, säger Anders Rosén, oppositions råd (S).

Det råder politisk enighet om det här, har det alltid varit så?

– Det har alltid varit så. Det är något som vi tycker är bra ur många perspektiv, inte minst ur ett arbetsmarknadsperspektiv. Att man kan få ett större arbetsmarknadsområde och få en större pendling, som ligger i tiden.

Hallandstrafikens vd Rolf Persson var också med vid spadtaget och han ser nu positivt på framtiden.

– Vi har stora förhoppningar att få till en totalintegrering mellan både stadstrafik, regiontrafik och inte minst tågtrafiken. genom att de här blir samlokaliserade inom en framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".