Varberg

Skarp kritik mot särskilt boende

0:47 min

Ett särskilt boende i Varberg får skarp kritik från socialstyrelsen, bland annat för att där bott patienter som man inte har kvalifikationer att ta hand om. Det har bland annat inneburit att det förekommit hot och våld både mellan intagna och gentemot personalen.

Boendet som från början varit ett demensboende har nu blivit ett boende där personer med alla möjliga sorters diagnoser bor. Dementa, folk med missbruksproblem och folk med psykiatriska diagnoser.

Det gör att man inte kan tillgodose de skiftande behoven som de boende har och därför anser Socialstyrelsen att boende bryter mot lagen. Man konstaterar också att flera av de boende egentligen har rätt till en gruppbostad.

Det var efter kritik från anhöriga som socialstyrelsens började granska boendet och nu kräver man alltså en rad åtgärder. Det handlar bland annat om så grundläggande saker som att se till att de boende är trygga och säkra.

Socialstyrelsen konstaterar också att det finns stora brister i kommunikationen mellan regionen och kommunen och poängterar att de båda huvudmännen har ett gemensamt ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista