Familjen Ödman. Per, dottern Ulrika Jörgensen och Margaretha. Foto: Linda Thulin/Sveriges Radio.
Halland

Klar maktfördel för Ödmans

1:28 min

Det är helt klart en maktfördel att tre familjemedlemmar sitter på tunga politiska poster. Det säger professorn i statsvetenskap Gunnar Falkemark apropå vår nyhet om Familjen Ödman i Kungsbacka där tre medlemmar har tunga politiska uppdrag i kommunen och regionen.

Även om det inte finns något som förbjuder den här typen av maktkoncentration, så gäller det att både den aktuella familjen och de granskande medierna är på sin vakt.

– När en person, familj eller grupp har mycket makt finns det alltid risk för missbruk. Samtidigt finns det motmedel mot maktmissbruk och i vårt samhälle är det viktigaste kanske press, radio och tv. Alltså öppenhet och mediernas noggranna granskning, det är viktigt, säger Gunnar Falkemark, professor i Statsvetenskap på Göteborg universitet.

Familjen Ödman har sagt till Radio Halland att det är viktigt att de förstår att de ska hålla tyst om respektive information som de har i sina respektive positioner. Vad säger du om det?

– Man får ju tänka sig att personer inom samma familj, där råder ingen sekretess inom den, utan där kan man tala öppet inför varandra, det är ju ganska självklart.

Att det är moderaterna, ett stort parti i både i Region Halland och i Kungsbacka, vad har det för betydelse?

Ja, det är ju klart. Har man toppositioner i ett parti som är viktigast i både staden och regionen, det betyder väldigt mycket. Så det är klart om man då har toppositioner där så har man en klar fördel av detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista