Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Halland

AF ska ge nyanlända jobb

"Väldigt utmanande jobb på två år"
1:33 min

Från och med i morgon tar Arbetsförmedlingen över ansvaret från kommunerna för mottagandet av nyanlända flyktingar.

Nästa år kommer Halland att ta emot 410 flyktingar och då kommer det alltså att vara Arbetsförmedlingen som har ansvaret för att dessa nyanlända ska få jobb.

Chefen för Arbetsförmedlingen i Halland, Bodil Ljungberg, berättar att det tar sju år för nyanlända att etablera sig i samhället och ha egen försörjning.

– Vår målsättning är att vi ska försöka jobba fram en kortare tid och det är ett väldigt utmanande jobb på två år, säger Bodil Ljungberg.

Arbetsförmedlingen tar över huvudansvaret från kommunerna för nyanlända flyktingars etablering i samhället. De nyanlända ska tillsammans med Arbetsförmedlingen ta fram en personlig etableringsplan och man ska jobba med etableringslotsar och specialutbildade etableringshandläggare.

Från länsstyrelsen håll tycker man att det är bra att man lyfter bort huvudansvaret från kommunerna.

Det känns väldigt kul och väldigt bra att man inte är ensam, som man har varit i många många år, inom introduktionsenheterna, där de fick driva alla frågor själva. Nu blir vi många, säger Guitta Atallah Hajj, integrationssamordare på länsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsens uppföljning av introduktionsarbetet förra året visade det sig att praktik och arbete inte har varit det som varit frivande, utan det har varit mycket fokus på annat.

– Det är den fokus som det kommer bli i fortsättningen. Det är arbete och självförsörjning som kommer att styra, säger Guitta Atallah Hajj.

– Och detta hoppas vi ska leda till att man så snabbt som möjligt etablerar sig i det nya landet och blir en arbetskraft för framtiden, säger Bodil Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".