Halland

Vårdvalet stödjer inte utsatta områden

"Halland sneglar åt andra län"
1:18 min

Trots att det halländska vårdvalet har funnits i fyra år har politikerna fortfarande inte någon modell som kompenserar för större vårdbehov i socioekonomiskt utsatta områden.

Två exempel är Andersberg i Halmstad och Håsten i Varberg.

– Nej, vi harännu inte hittat det som vi tror ska leda riktigt rätt väg för att vi ska uppnå de mål som vi har satt, säger Mats Eriksson, moderat ordförande i landstingsstyrelsen.

Skåne och Västra Götaland prövar system som ger lite mer pengar till vårdcentraler med extra krävande patienter och Halland sneglar åt de modellerna.

– Men de är fortfarande lite färska för att vi ska va säkra på att vi kan dra någon slutsats av dem.

Andersbergs vårdcentral börjar efter nedskärningar närma sig en ekonomi i balans. Bland annat delar man också numera chef med Nyhems vårdcentral. Men det återstår fortfarande en del att göra. Frågan är hur oppositionen tar tillvara patienternas intressen i de mer utsatta områdena.

– Vi är väldigt tydliga med att vi vill se en rättvisare ersättningsmodell och hur den ska se ut är jag inte säker på idag. Om det ska vara en större peng, eller socioekonomi eller om man ska kunna hitta någon kvalitetsersättning eller målrelaterad ersättning, säger Liselotte Bensköld Olsson är socialdemokratiskt landstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".