Varberg

Politiker bemöter kritik

”Allt är väldigt allvarligt”
1:21 min

Ansvarig politiker i Varberg kommenterar nu den allvarliga kritik som Socialstyrelsen riktar mot ett av kommunens särskilda boenden.

– Jag tar allvarligt på de synpunkter som har kommit från anhöriga och förvaltare och som Socialstyrelsen har utrett, säger socialnämndens ordförande Lena Andersson.

– Kritiken som Socialstyrelsen har lämnat är omfattande. Allt är väldigt allvarligt, säger Lars-Erik Gotthard på Socialstyrelsen som har varit med och gjort granskningen.

– Det saknas styrning och ledning på det särskilda boendet och personalen har inte kompetens om vad som gäller. De boende sitter mer eller mindre inlåsta, säger han till Sveriges Radio Halland.

Kritik finns också mot att boendet i Varberg har helt olika målgrupper: personer med missbruk och som tvångsvårdas, blandas med dementa och funktionshindrade.

Är det rimligt att blanda personer med olika behov på det här sättet?

– Olika behov av hjälp och stöd har egentligen alla som bor på boende och därför ska man ha en individuell plan för vad var och en behöver hjälp med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".