Dricksvatten ur kran. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Halmstad

Låg risk för parasiter i vårt vatten

"Teoretiskt är det möjligt"
1:40 min

Risken finns, även om den inte är stor, att parasiter skulle kunna nå dricksvattnet också i Halland, så som har skett i Östersund där magsjukan nu är utbredd.

Lennart Lorick, Va-chef i Halmstad, känner sig ganska trygg eftersom dricksvattnet här tas från grundvattentäkt.

– Rent generellt är grundvatten bättre skyddat än ytvatten. Det sker en naturlig filtrering i marklagren, säger Lennart Lorick, Va-chef i Halmstad.

Den enda halländska kommun som inte får sitt vatten från grundvattentäkter är Varberg, men när vattnet tas från ytvattentäkter istället för rent grundvatten så ställs det högre krav på andra former av reningsfilter. Paul Henrup är Va-chef för Vivab som driver vattenanläggningarna i Varberg och Falkenberg och han säger till Radio Halland att han inte ser det som någon större risk för Varberg att råka ut för något liknande det som hänt i Östersund.

I de flesta vattenverk i samtliga halländska kommuner finns det UV-ljus som fungerar som ett filter som ska döda olika mikrobiologiska varelser. Den parasit som härjar i Östersund är dock en väldigt tålig typ och Lennart Lorick, Va-chef i Halmstad är inte övertygad om att UV-ljus är ett tillräckligt skydd ifall den ovanliga parasiten på något sätt skulle ta sig in i vattensystemen.

– Det finns säkert levnadsformer av de här parasiterna som kan klara en UV-lampa, så jag tror inte att det ger ett hundraprocentigt skydd.

Skulle det kunna komma in sådana former av parasiter om en läcka från ett avlopp skulle ställa till det?

– Naturligtvis, teoretiskt är det fullt möjligt. Det är ju dumt att svära sig fri från något. Men de vattentäkter man normalt sett pratar om som riskobjekt i de här sammanhangen är ytvattentäkter. Grundvattentäkter anses vara betydligt bättre skyddade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".