Röntgenöverläkare Kerstin Ekö förklarar den nya tekniken. Foto: Inger Söderström/Sveriges Radio.
Halland

Sist ut med digital mammografi

”Gjort det på ett bra sätt fram till nu”
1:27 min

Som ett av de allra sista landstingen i landet har nu Halland fått sin mammografi digitaliserad.

Bröstbilder behöver nu alltså inte längre skickas utan förs över med digital teknik direkt efter undersökningarna som utförs i Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Falkenberg.

Som ett av de allra sista landstingen i landet har nu Halland fått sin mammografi digitaliserad. Bröstbilder behöver nu alltså inte längre skickas utan förs över med digital teknik direkt efter undersökningarna som utöver i Halmstad också sker i Kungsbacka, Varberg och Falkenberg.

Att Halland är sent ute med digitaliseringen har inte inverkat negativt på patienterna säger Göran Magyar som är verksamhetsområdeschef inom medicinsk diagnostik i Halland.

– Men vi får komma ihåg att vi har haft en välfungerande analog verksamhet också. Så när det gäller kvalitet och screening och att vi har uppfyllt det uppdraget så har vi faktiskt gjort det på ett bra sätt fram till nu. Nu gör vi ett teknikskifte, och det gör vi lite sent, säger Göran Magyar, verksamhetsområdeschef inom medicinsk diagnostik i Halland.

Kerstin Ekö som är röntgenöverläkare vid Länssjukhuset i Halmstad.

Notan är på 24 miljoner kronor. För patienterna innebär digitaliseringen lägre stråldos och snabbare hantering. Personalen slipper handskas med framkallnings- och fixeringsvätskor. De slipper även hänga bilder för demonstration och allt tar mindre plats.

Och i och med att digitaliseringen har dröjt har också ny teknik hunnit lanseras. Halland är bland de allra första i landet som fått den här utrustningen.

– Det är en speciell typ av röntgenundersökning av bröstet, där man med ett svep på röntgenröret gör 25 lågdosexponeringar som sen bearbetas och kan sättas ihop så att man kan bläddra igenom bröstet, och på det sättet kunna se småförändringar som annars skyms av tät körtelvävnad på vanliga tvådimensionella mammografibilder, säger Kerstin Ekö som är röntgenöverläkare vid Länssjukhuset i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".