Kungsbacka

Arga föräldrar träffade politiker

1:44 min

Nedskärningar med tre och en halv lärartjänst kommer att drabba Älvsåkerskolan i Kungsbacka efter årsskiftet. Men nu görs ytterligare besparingar.

Elevpengen sänks med 1000 kronor per elev, trots att Kungsbackas elevpeng redan ligger under rikssnittet.

I går kväll höll för- och grundskolenämnden i Kungsbacka öppet hus och ordföranden Larry Söder fick ta emot drygt 20-talet oroliga och frustrerade föräldrar.

– Det går inte att ta miste på att föräldrarna är frustrerade och känner en oro för sin skola.

Hur tycker du att man kan motivera en sänkning av skolpengen med 1000 kronor per elev, när Kungsbacka redan ligger under snittet?

– Vi har ju som förtroendevalda ett ansvar att förvalta de skattemedel vi har på bästa sätt och fördela mellan de nämnder och styrelser som finns. Då har nämnden för förskola och grundskola fått 1,4 miljarder kronor att hantera, och då är det 16 miljoner som vi måste effektivisera vår verksamhet, säger Larry Söder, ordförande i nämnden.

Kungsbacka kommun ska sänka skolpengen med 1000 kronor per elev. På Älvsåkerskolan, som redan i dag kämpar med ett flerårigt underskott och planerad nedskärning innebär detta att man får 330 000 kronor mindre.

– Jag tycker inte att de har gjort ett tillräckligt bra jobb, med att göra konsekvensanalyser om vad det här kommer att innebära för våra barn och ungdomar. Hade de gjort bättre analyser hade de kanske haft större chans att nämnden skulle få en större budget från fullmäktige och då hade våra barn haft en större chans, säger Magdalena Sundqvist som är ordförande för Älvsåkerskolans föräldraförening.

Hon tycker att bemötande som föräldrarna fick vid mötet var något uppgivet, och nu vill hon gå vidare och prata med fler, eftersom det inte var en enda moderat politiker på plats.

– Det är nästa steg, att kontakta moderaterna som har en stark ställning och som uppenbarligen tycker att det är ett bra beslut, trots att deras valmanifest pekar på att de egentligen skulle vilja genomföra något annat, säger Magdalena Sundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista