Halland

Halländsk miljöteknik på export

”Blir väldigt mycket pengar”
1:34 min

Kungsbackaföretaget eGain, som utsetts till Årets Gasell- och Superföretag av Dagens Industri och Veckans Affärer, vill expandera till hela Nordueuropa.

Företaget lockat med en ny teknik som ger sänkta energikostnader, framförallt i flerfamiljshus.

Utöver i Sverige har företaget i dag kontor i Polen, Finland, Danmark och Estland. Deras affärsidé går ut på att fastighetsägare kan spara på miljön och att boende får jämnare inomhusklimat, säger marknadsansvarige Johan Björlin.

– Man får inte övertemperaturer när man behöver vädra ut, säger han.

Tekniken bygger på att företaget i förväg räknar ut hur vädret kommer att bli.

– Vi köper in en lokal professionell prognos där vi har väldigt mycket fakta som sol, vindriktning, nederbörd och temperatur, säger Johan Björlin.

Man jobbar även med att analysera varje huskropp, för att se hur den exponeras för väder och klimat.

Hur mycket kan en fastighetsägare tjäna i energiåtgång?

– Vi brukar säga 10-15 kilowattimmar per kvadratmeter, cirka tio procent. Med tanke på att energikostnaden är en av de största som en fastighetsägare har, så blir det väldigt mycket pengar till slut. och miljövinster.

Alla vi som har vanliga hus, bara en enda bostad, vi vill också ha hjälp. Har ni inte upptäckt den marknaden?

– Vi får många frågor på mässor, om just privatmarknaden. Vi är inte där ännu. Jag kan tänka mig att man i framtiden gör en lite enklare tjänst som privatpersoner kan administrera lite mer själva, säger Johan Björlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".