Adnan Dibrani, riksdagsledamot för Socialdemokraterna Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Halland

S-motion bakom regeringsbeslut

”De insåg att de inte kunde sätta stopp”
1:16 min

Allt tyder på att regeringen ändrar reglerna för karensdagar för företagare. Bakom beslutet döljer sig en socialdemokratisk motion från halläningen Adnan Dibrani, men det säger regeringen ingenting om i sitt pressmeddelande.

– I början var alliansen väldigt kritiska, och har försökt få majoritet mot förslaget. Jag tror att det som fick dem att ändra sig var när de insåg att de inte kunde sätta stopp, säger Adnan Dibrani.

De nya reglerna om karensdagar för egenföretagare började gälla i somras. Men enda sedan beslutet fattades för 18 månader sedan har det möts av kritik. Adnan Dibrani är inte den första som försökt ändra reglerna som innebär att egenföretagere får minst sju dagars karrens vid sjukdom.

Dibranis motion handlar om att man ska kunna välja att ha färre karensdagar om man vill. Någon som alliansen, enligt honom, har varit negativa till. Men i går, två dagar innan socialförsäkringsutskottet ska rösta i frågan, kom ett pressmeddelande från regeringen. Där berättar man att reglerna ska ses över för företagare.

Enligt Adnan Dibrani är det uppenbart att regeringen vill ta åt sig äran för något man egentligen inte vill.

– Det man kan tyda av pressmeddelandet är att de försöker ta initiativet, men jag tror inte att det kommer att gå med tanke på att utskottet tidigare sagt nej, och med tanke på att jag har en motion inlämnad sedan en tid tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".