Henry Svensson pekar var det läcker avslomsslam från Bösarpstippen. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Varberg

Slam läcker från Bösarpstippen

"Det syns tydligt att det läcker"
1:42 min

Varbergs kommun kör rötat avloppsslam till Bösarpsdeponin i Valinge. Men slammet läcker ut i omgivningen.

– Det var  här jag började upptäcka att det började rinna över åkern. Jag märkte det genom att gräset här var väldigt grönt, och vid sidan av var det nedvissnat. Jag gick hit och det var så översvämmat att jag knappt kunde gå med stövlar, sägerr Henry Svensson som arrenderar marken nedanför tippen

 – Det syntes klart och tydligt att det var extra näring i det som rann ut. Så kollade längre upp och då var det slam som legat uppe på tippen som gett sig iväg.

 En av Henry Svenssons grannar betecknar det som en smärre miljöskandal att avloppsslam läcker från Bösarpstippen ner på jordbruksmark och vidare ut i vattendragen.

 – Det kan inte vara nyttigt i alla fall. Det är en väldig diskussion om man vill ta emot slam och lägga på åkermarker eller inte. Det kan vara tungmetaller och sånt.

Det handlar om djuren som betar på markerna , men också om risken för övergödning av vattendrag. Nu när kommunen äntligen har löst frågan om lakvattnet från Bösarp så uppstår nästa problem.

– Det slam som komposteras på tippen sköljs iväg när det regnar, säger Henry Svensson.

– Jag tycker det är helt skrämmande. Om en liten bonde kör ut ett lass gödsel på fel tid, så åker han på vite och böter så det osar om det. Då tycker jag att kommunen också borde bli behandlad på det viset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".