Katarina von Sydow som arbetar brottsförebyggande i Laholm. Foto: Linda Thulin/Sveriges Radio.
Halland

Många inbrott trots polissatsning

"För tidigt att dra slutsatser"
1:30 min

Polisens specialsatsning på att minska antalet inbrott i Halland har när halva projekttiden gått bara haft marginell effekt.

Om man jämför oktober och november i år med förra året så har antalet villainbrott bara minskat med 16 stycken motsvarande knappt 8 procent. Det är den senaste helgens många inrott som har påverkat statistiken som till en början såg ganska bra ut.

--Jag drar inga slutsatser. Jag tycker det är för tidigt. Vi har bestämt att satsningen ska pågå i fyra månader och en enskild helg, även om det är många brottsoffer, så är det för tidigt att dra några slutsatser, säger Peter Eriksson som leder inbrottsatsningen.

Satsningen innebär att en grupp poliser är avsatta för att bara jobba med inbrott. Dessutom har man ökat fokus på grannsamverkan och tips från allmänheten.

– Tyvärr har inte floran av tips varit så stor som vi hade hoppats på. Vi ser gärna fler tips från allmänheten som vi kan bearbeta, säger Peter Eriksson

Man kan ju tycka att polisen inte borde vara så beroende av allmänheten. Men inbrott är svårlösta. Bara drygt fem procent klaras upp och det blir inte bättre av att det är förhållandevis enkelt att göra inbrott.

– Många gånger är det förvånansvärt enkelt att begå ett inbrott, när man tar sig till en villa på baksidan där folk ofta har byggt upp staket eller höga häckar för att man vill ha lite privatliv och slippa insyn från grannarna. Men det är också ett utmärkt arbetsfält för inbrottstjuven. 

– När polisen kommer till platsen är det ofta svårt att hitta spår, berättar Katarina von Sydow som jobbar brottsförebyggande hos polisen i Laholm.

– Och hittar vi inga spår så handlar det om att vi måste ha iakttagelser från de som vistas och bor runtomkring. Alltså att man som allmänhet ringer in till oss och berättar vad man har sett så vi kan lägga ett pussel. Och i det pusslet kan en liten, liten del vara väldigt, väldigt viktig för slutresultatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".