Ringhals 1 har problem med en ventil. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Ringhals

Mänskliga faktorn bakom reaktorstopp

”En ventil stängde obefogat”
1:03 min

Det var den mänskliga faktorn som låg bakom det signalfel som stoppade återstarten av en reaktor på Ringhals i går kväll.

Den obefogade stängningen av ventilen tvingade fram ett automatstopp mitt under uppstartsprocessen. Och stängningen berodde på en felaktig elektrisk signal - som i sin tur berodde på att någon manuellt ställt in två styrande ventiler fel.

– Den berömda mänskliga faktorn, konstaterar Gösta Larsen som är informationschef på Ringhals.

Antingen har man glömt att ställa styrventilerna rätt efter att översynen av reaktorn var klar, eller så har man stöllt dem fel, vilket ska utredas. Men oavsett vad man kommer fram till så innebär detta att man nu måste gå igenom ett stort antal platser i reakatorns rörsystem som har likadana styrventiler, så inte de också är felställda.

Just nu håller man på att skriva en rapport om det som hänt, sedan sker då en extra utförlig inspektion av reaktorn och allt ska kommuniceras till Strålskyddsmyndigheten.

– Vi räknar med att återstarta imorgon eftermiddag och nå full effekt på tisdag, säger Gösta Larsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".