Anna Welin får större arbetsbörda när vikarier inte kan sättas in. Foto: Sara Leverin/Sveriges Radio
Halland

Akut personalbrist inom förskolan

Akut personalbrist inom förskolan
1:37 min

Bristen på förskolevikarier i Halland är akut. Personalbehovet kan inte mötas upp trots att kommunerna släpper på kvalitén och tar in outbildad personal.

I Halmstad där Johanna Rognli är chef över bemanningsenheten för förskoleverksamheten har de haft svårt att få vikarier till både förskola och skola.

– För tillfället har vi ute annonser då för att få in fler korttidsvikarier, säger hon.

Bristen på vikarier gäller hela Halland. Kan man inte lösa personalbortfall internt så används i första hand vikariepoolen. I andra hand används timvikarier, men för Hylte och Laholm som inte har en vikariepool blir det det enda alternativet.

Just när det gäller timvikarierna har de halländska kommunerna fått släppa på kvalitén det senaste. För att möta vikariebehovet tar de nu in personer som inte är barnskötarutbildade, så länge de har en genomförd gymnasieutbildning.

– Det gjorde vi för att det var svårt att få vikarierna att räcka till. Det kunde vara så att det var ett så stort tryck att vikarierna tog slut, säger Johanna Rognli.

Fler och fler tackar också nej till kortare vikariat. En anledning är problem med de nya a-kassereglerna där man bara får stämpla ett visst antal dagar, säger Johanna Rognli.

Ytterligare ett stort problem är svårigheten att få in vikarier som redan varit på förskoleavdelningen tidigare och som barnen känner. Det säger Anna Welin på Granitens förskola i Halmstad.

– Man fäster sig vid vissa personer och då är det bättre att man har samma ansikten så att barnen vet vilka det är. Det blir ju ändå lite högre arbetsbelastning när någon är borta. Man kan inte begära att en ny vikarie direkt kan komma in i alla rutinerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".