För mycket antibiotika på svenska sjukhus

Det används för mycket högeffektiv antibiotika på svenska sjukhus, när det skulle räcka med vanligt penicillin. Det visar den första undersökningen som gjorts av antibiotikaanvändningen på sjukhus. Halland följer riksgenomsnittet. Undersökningen är gjord av Mats Erntell, som är överläkare på länssjukhuset i Halmstad.

Mats Erntell säger att när det gäller vanliga infektioner, som vi får hemma, men som måste behandlas på sjukhus, så används antibiotika ofta när det skulle räcka med vanlig penicillin.

Undersökningen ger en ögonblicksbild av hur mycket antibiotika som används under en dag på svenska sjukhus, och vilka infektioner som behandlas. Den visar att 90 procent av patienterna fick rätt sorts antibiotika, medan tio procent antingen fått för lång behandling i fel dos eller helt enkelt inte behövde antibiotika.

Den visar också att många som ska opereras får för mycket antibiotika i förebyggande syfte, säger Mats Erntell. - Det som var nytt för oss var att den profylaktiska användningen inför och kring operation var oväntat lång. Hälften av alla patienter får antibiotika mer än en dag. Det är inte till fördel för läkning av operationssår och det är inte enligt rekommendationerna, säger Mats Erntell som är överläkare på länssjukhusets infektionsklinik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".