Misstänkt vargangrepp i södra Halland

17 får har hittats döda  i Tönnersjö söder om Halmstad. Det var en lantbrukare som upptäckte sin döda och skadade djur i torsdags. Länsveterinär Dag Hultefors säger att det är ett så många djur och sådana skador, att det måste vara ett stort djur som dödat dom, kanske varg, men det kan också vara en stor hund.


 

Dag Hultefors säger att det är ovanligt att så många djur dödas, och han känner inte till att det hänt tidigare i Halland.

En besiktningsman har varit på plats för att försöka fastställa hur fåren har dött, genom att titta på skadorna och jämföra med hur olika rovdjur dödar sina offer. Han kommer att lämna en rapport till länsstyrelsen. Djur har också skickats iväg för veterinärobduktion.

En viktig anledning till att fastställa dödsorsaken är att djurägaren har rätt till ersättning om det är vilt som gjort det. - Om det är varg kan man inte göra så mycket mer än att uppmana dom som har djur ute på bete att vara extra vaksamma, säger Dag Hultefors till P4 radio Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".