Thailändska kräver lön i rätten

Den thailändska sömmerskan Salee Charatanyaki, som jobbade illegalt och svart i en källare i Kungsbacka, går till rätten för att kräva den lön hon lovats för sitt olagliga arbete. Hon har goda möjligheter att vinna tvisten. Rättsfallet är unikt, enligt flera insatta bedömare.

Fredrik Ungerfeldt som är Salee Charatanyakis advokat säger hon ska ersättning för det arbete som hon har utfört. Det finns avgöranden från Högsta domstolen där man säger att även om det är svart inkomst så är det möjligt att få en svensk domstol att pröva frågan.

Salee Charatanyaki säger själv att hon hölls fången i en källare av sin arbetsgivare mot sin vilja. Förundersökningen om olaga frihetsberövande lades först ner, men efter att vice överåklagaren i Göteborg gav åklagarna i Halmstad bakläxa, så har förundersökningen återupptagits.

P1-programmet Kaliber, som först uppmärksammade Salee har talat med LOs och TCOs rättsskydd, med proffessorer i arbetsrätt och organisationer och jurister som engagerat sig i illegala arbetstagares rättigheter. Ingen har någonsin hört talas om ett liknande fall som Salees. Alla är dock överens om att avtal är avtal, oavsett om grunden för avtalet är illegal, och att både Högsta domstolens prejudikat och europakonventionen ger goda förutsättningar för Salee att få rätt i domstolen.

Det som kan hända sen är att Salee, eftersom hon brutit mot utlänningslagen genom att vara här i Sverige så länge utan tillstånd, inte får behålla dom pengar rättsprocessen kan ge henne. Den som bryter mot utlänningslagen kan få sin inkomst förverkad, står det i lagen, om det inte befinns uppenbart oskäligt.

Advokat Fredrik Ungerfeldt säger att han tycker att det i det här fallet är uppenbart oskäligt att förverka pengarna. - En kvinna som har lidit under så lång tid, att hon inte ens skulle få behålla arbetsersättningen, det är fruktansvärt, det kan inte få bli så, säger Fredrik Ungerfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista