Reningsverk byggs ut trots protester

Reningsverket vid Västra Stranden i Halmstad får byggas ut, men stor hänsyn måste tas till riskerna för luktproblem. Det beslutar Länsstyrelsen, och skärper i sitt tillstånd kraven för att motverka dålig lukt.  Att flytta reningsverket till Hamnutfyllnaden, som flera protesterande grannar krävt, är att gå för långt enligt Länsstyrelsen.

När reningsverket för ett drygt år sen ansökte om att få bygga ut, så mottogs löftena om fler åtgärder för att  minska luftproblemen med stor skepsis från grannarna. Problemen med lukten är och har varit påtagliga, trots tidigare löften om förbättringar. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation konstaterar också att om det hade varit fråga om att bygga ett helt nytt reningsverk så hade Västra stranden inte fått tillstånd, särskilt som flera bostadshus ligger så nära. I så fall hade Hamnutfyllnaden varit ett bättre ställe. Men nu handlar det alltså om en tillbyggnad, och den godkänner Länsstyrelsen. Att flytta till Hamnutfyllnaden skullebli orimligt dyrt, och inte ge så stora miljömässiga fördelar. Men grannarnas oro för lukten måste tas på allvar, anser Länsstyrelsen har skärper villkoren, jämfört med vad Reningsverket hade tänkt sig när det gäller att bygga in slamhantering och några andra delar som dålig lukt kan komma från.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista