Besvikelse när friskvårdstimme försvinner

Personal på länssjukhuset som har haft förmånen att under arbetstid ha en friskvårdstimme i veckan kommer nu att förlora den. Eftersom inte alla avdelningar på länssjukhuset haft möjlighet att utnyttja friskvårdstimmen väljer sjukhusledningen att av rättviseskäl ta bort den och istället satsa på efterjobbet-aktiviteter som alla kan vara med på.

En avdelning där friskvårdstimmen varit uppskattad är avdelning 42 på länssjukhuset. Förutom att friskvårdstimmen lockat till motion så har den långa sjukfrånvaron sjunkit med en tredjedel sedan friskvårdstimmen infördes. Och personalen är därför mycket kritisk till att friskvårdstimmen nu tas bort.

Undersköterskan Miriam Karlsjö säger att man har märkt att de som aldrig bryr sig har kommit igång. Hon säger att istället för att man tar bort timmen för alla så tycker man att de som inte haft möjlighet ska försöka driva igenom att de också får en friskvårdstimme under arbetstid.  

Sjukhuschef Jan Eriksson säger att man vill uppmana alla att bedriva friskvård, men anser inte att man har möjlighet att låta medarbetarna göra det på arbetstid. När det gäller minskningen av sjukskrivningarna så säger Jan Eriksson att han inte har sett det underlaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista