Stefan Sorpola som är ekonomichef i Halmstads kommun. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.
Halmstad

Extra koll av kommunala fakturor

1:30 min

Efter avslöjandet av den stora muthärvan i Göteborg granskar nu Halmstad kommun de större ekonomiska transaktionerna.  

Det görs en fördjupad granskning som omfattar entreprenörers fakturor som överstiger 100 000 kronor.

I kommunen passerar nära 170 000 fakturor varje år. Kommunen har ett omfattande kontrollsystem, men det är inte vattentätt, säger ekonomichefen Stefan Sorpola.

– Inga system är hundraprocentigt vattentäta. Det finns aldrig garantier för att allt fungerar i alla sammanhang.

För att förstärka den interna kontrollen genomför nu ekonomiavdelningen en större och fördjupad granskning som omfattar entreprenörers fakturor som överstiger 100 000 kronor. För även om kontrollerna redan är noggrant reglerade kan givetvis oärliga människor fuska, medger Stefan Sorpola.

– Precis som du kan bryta mot andra regler så kan du bryta mot vårt regelsystem. Om vi ser till fallet i Göteborg så finns risken att det går fel på entreprenadsidan och inköp av byggmaterial. Men vi har inget som indikerar sådana problem i Halmstad idag. Därmed inte sagt att det kan finnas.

– Vi behöver förstärka med mer personal för att göra kontroller av upphandlingar. Det finns med i våra arbetsplan för de närmaste två åren.

Läs också:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista