Kungsbacka

Ingen privatisering av måltider

1:29 min

Det blir ingen privatisering av Kungsbacka kommuns måltidsverksamhet, det har nämnden för service nu beslutat.

– Det är en väldigt komplicerad del av kommunens verksamhet. När det gäller måltid så har kommunen 16 tillagningskök och 130 mottagningskök. Vi har mycket personal och personal som har dubbla tjänster. Det finns sammanlagt många faktorer som man måste se över, säger Peter Söderberg som är ordförande i nämnden för service.

Kungsbacka kommun antar inte utmaningen från företaget ISS om att ta över all måltidsverksamhet i kommunen. Politikerna gick på samma linje som tjänstemännen som tidigare har uttryckt att om företaget ISS får ta över all verksamhet så går man från ett monopol till ett annat. För hade kommunen antagit utmaningen hade möjligheten att utsätta delar av måltidsverksamheten för konkurrens försvunnit. För de 300 kommunanställda, som jobbar med måltider i kommunens förskolor, skolor och äldeboende, betyder detta att de får vara kvar på sin arbetsplats och ha kvar samma arbetsgivare, men fler utmaningar kan komma.

--Vi i Alliansen är väldigt måna om att vi får en konkurrensutsättning, och det ser vi på så många områden som möjligt. Men i det här fallet tror vi att det är bättre att man går några steg i taget så att vi inte rusar hejdlöst in som ett lokomotiv rakt in i en bergvägg, säger Peter Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista