Stort pådrag men ingen rättegång mot Veingeligan. Foto: Nils Norling/SR Halland
Halmstad

Rättegång stoppad – domare onykter

1:31 min

Rättegången mot de sju åtalade i den omfattande stöldhärvan i Veinge fick i dag ställas in. Till en början uppgavs att det var på grund av "säkerhetsskäl", men senare kom det fram att domaren hade fastnat i en trafikkontroll på väg till jobbet och visat sig vara onykter.

Polisen drog in körkortet direkt, efter att man konstaterat att domaren i målet passerat gränsen för rattfylleri - 0,2 promille.

Rättegången som skulle inledas på morgonen fick ställas in, men först sa man att det var på grund av att säkerheten inte ansågs tillräcklig.

Då sa man att polisen inför rättegången inte hade sett någon säkerhetsrisk mot någon av de inblandade i målet, men att den stora skaran åhörare som samlats utanför förhandlingssalen fick tingsrättens chef, Jan Warén, att ställa in rättegången.

– Situationen i väntrummet, med vissa personer och en del annat som jag inte vill gå in på ledde till den samlade bedömningen att vi måste se över säkerhetssituationen inför en ny huvudförhandling. De indikationer som kom gjorde att jag inte såg det som försvarligt att köra igång förhandlingen, sa Jan Warén under förmiddagen.

Uppskattningsvis 40 personer hade dykt upp på tingsrätten för att vara åhörare i målet mot de sju män som misstänks tillhöra den stöld- och vapenliga som greps vid ett dramatiskt tillslag i Veinge i höstas.

Men en timme efter utsatt starttid kom beskedet att rättegången skjuts upp till den 31:e januari på grund av "bristande säkerhet", trots att minst fyra polispatruller fanns på plats för att upprätthålla ordningen.

Man uppgav också att när rättegången startar den sista januari så kommer strängare säkerhetsrutiner att tillämpas.

– Vi har möjlighet att förordna om så kallad säkerhetskontroll och i det ingår att alla som går in i huset undersöks med detektorer, sa Jan Warén, chef för tingsrätten i Halmstad.

Nils Norling
nils.norling@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista