Lena Kierkegaard. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio
Halland

97 miljoner till regionen för korta köer

1:45 min

Region Halland får nära 97 miljoner kronor av regeringens Kömiljard. Alltså det stimulansbidrag som regeringen har för att minska väntetiderna inom vården.

Halland var denna gång bäst av alla regioner och landsting. På andra plats kommer Jönköpings landsting, 30 miljoner efter Region Halland, och nu uppmanar socialminister Göran Hägglund övriga landsting att lära av Halland.

– Det känns oerhört stimulerande. Det är väldigt mycket pengar för Region Halland och det har varit viktigt för oss att arbeta för att få pengarna men det som har varit viktigast har varit att uppnå en köfri halländsk hälso- och sjukvård, säger Lena Kierkegaard som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland.

– Det är inte bestämt exakt vad pengarna ska gå till. Men alla landstingets resurser använts till att ge god vård och de här pengarna kommer att vara en del i det, säger Lena Kierkegaard.

Regeringen fördelar kömiljarden till Sveriges regioner och landsting som ett stimulansbidrag för att minska väntetiderna inom vården. Och nu ökar man ambitionsnivån för Kömiljarden genom att erbjuda vård inom 60 dagar istället för den tidigare gränsen vid 90 dagar.

Hur tufft blir det att klara nya kravet på 60 dagar?

– Vi tror att redan att vi är på god väg, men vi är inte riktigt i mål. Det är vår absoluta ambition att uppnå de mål med 60 dagar både för besök och för behandling så vi har direkt satt igång arbetet för att försöka klara av det också, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Kierkegaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista