Revisorer kritiska mot socialnämnden i Hylte

Kommunrevisorerna i Hylte ser med stigande oro på den ekonomiska utvecklingen i kommunen och riktar skarp kritik framför allt mot socialnämnden för att den inte har kontroll över sin ekonomi. Men även kommunledningen i Hylte kritiseras för att den inte haft tillräckligt med uppsikt över kommunens nämnder.

När det gäller socialnämmnden anser revisorerna att det är ”Oacceptabelt att socialnämnden inte beslutat om tillräckliga åtgärder för att komma i ekonomisk balans” och att ”nämnden visat en anmärkningsvärd passivitet” ”vilket har lett till att det ekonomiska underskottet kraftigt har växt”.

Dessutom har socialnämnden fortfarande en del att göra när det gäller handläggningen inom individ- och familjeomsorgen, vilket tidigare har lett till polisanmälningar och mångårig kritik från länsstyrelsen.

I förlängningen får också kommunledningen slängar av sleven. Kommunstyrelesn har det övergripande ansvaret i för hur nämnderna sköter sig i och med den så kallade uppsiktsplikten. Och slutsatsen är att kommunstyrelsen måste bli bättre på kontrollera att socialnämnden och dra i nödbromsen när utgifterna springer iväg som de nu har gjort.

Men trots den kraftiga kritiken får alla nämnder ansvarsfrihet av kommunens revisorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista