Halmstad

”Det är oerhört beklagligt”

1:32 min

Rättegången mot en vapen- och stöldliga fick i går ställas in på grund av bristande säkerhet. Men nu medger tingsrättens chef att förhandlingen ändå kunnat ställas in då domaren i målet åkt fast för rattfylla.

– Hade säkerheten inte varit ett bekymmer då hade vi fått överväga hur vi hade skulle göra med ordförandeskapet i den här förhandlingen. Det hade kunnat leda till att förhandlingen fått ställas in av det skälet. Den risken fanns, säger tingsrättens chef, Jan Warén.

Säkerheten på platsen var ett problem enligt åklagaren och tingsrättens personal. Det var mycket folk på plats, betydligt fler än vad som skulle få rum i förhandlingssalen, och det här spelade in i säkerhetsbedömningen.

En stund innan förhandlingen skulle börja så stoppades domaren i målet, Elisabeth Karlén, i en poliskontroll på Södra vägen, bara en liten bit från tingsrätten. Efter att ha fått blåsa i en alkoholmätare och ytterligare kontroll på polisstationen i Halmstad konstaterades det att hennes promillehalt var över den tillåtna gränsen.

Men lagman Jan Warén ser inga problem med att Elisabeth Karlén fortsätter sin tjänst som domare vid tingsrätten.

– Nu hade hon en väldigt låg påverkansgrad så att jag har svårt att se att hon inte skulle kunna fortsätta.

Men det är en person som i framtiden kan döma människor som är i samma situation. Är det rimligt?

– Det är inte tingsrätten som fattar avgörande om det här, utan det finns andra organ.

Vad känner du som högst ansvarig för tingsrätten i Halmstad?

– Det är oerhört beklagligt det här.

Läs också:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista