Sjukhuset i Varberg, huvudentrén. Foto: Sveriges Radio Halland.
Varberg

Kaotiskt på Varbergs sjukhus

1:38 min

Brist på vårdplatser, vinterkräksjuka och en konflikt mellan läkare och sjukhusledning. Så ser situationen just nu ut på sjukhuset i Varberg. Det gör att ledningen beslutat att kraftigt dra ner på den akuta sjukvården under helgen.

Det råder krisläge på Sjukhuset i Varberg och i helgen hänvisas patienter med ortopediska och kirurgiska besvär till närliggande sjukhus, anledningen har varit brist på vårdplatser på grund av högt patienttryck samtidigt som vinterkräksjukan har börjat härja på sjukhuset.

Men det finns ännu en orsak till att man reducerar den akuta verksamheten, en situation som åter igen handlar om en konflikt mellan läkare och sjukhusledningen.

– Det beror på en situation dör läkarna inte känner sig trygga på akutmottagningen, säger sjukhuschefen Anders Dybjer.

Bör de känna sig otrygga?

– Nej det tycker jag inte men en känsla kan man ju aldrig ta ifrån någon. Man känner sig osäker på vilka premisser man kan arbeta på akuten. I stort handlar det om att personligen måste inställa sig nattetid på akuten, titta på patienter som kommer in med skador. Och om det är rimligt att man som jourläkare behöver göra det, eller kan man ordinera per telefon, vem som har ansvar för bedömningar och annat.

Läkarna och sjukhuschef Anders Dybjer är inte överens. Bakgrunden till konflikten är två patienthändelser där patienterna har fått vänta alldeles för länge innan läkarbedömning, 8-10 timmar och det här är orimligt menar Anders Dybjer som nu kommer att lex-Maria anmäla händelserna. Läkarna i sin tur tycker inte att avvikelsehanteringen har skötts som den ska och detta har gjort att läkarna känner sig osäkra.

Man har haft svårt att bemanna jourlinjerna inom kirurgi och ortopedi efter händelserna.

Men Anders Dybjer tycker inte att läkarna har belägg för att känna sig otrygga.

– Det är inte orimligt att man bedömer patienter på plats på akuten. Att man arbetar på akuten med sjuksköterskor och andra för att gagna en god och säker vård. Och detta måste skyddsombud, medarbetare och kollegor stå bakom rent professionellt, inte bara jag som sjukhuschef, säger Anders Dybjer.

Från och med fredageftermiddag och fram till måndagmorgon kommer man inte att ta emot några patienter med ortopediska och kirurgiska besvär.

Sjukhuschefen Anders Dybjer beskriver det som en ansträngd situation med flera nya patienter samtidigt som vinterkräksjukan drabbat personal och patienter.

Patienter hänvisas istället till andra närliggande sjukhus. Undantaget är svårt sjuka patienter som kräver omedelbar vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista