Foto: Anders Andersson/Scanpix
Varberg

Dålig arbetsmiljö stänger akuten

"Läkarna mår dåligt"
1:28 min

 En konflikt mellan läkare på sjukhuset i Varberg och sjukhusledningen har lett till att läkare mår så pass dåligt att de inte kan arbeta utan att patientsäkerheten äventyras. I helgen har ortoped och kirurgmottagningen på akuten stängt.

– Vem vill träffa en ung läkare som inte mår bra beroende på att arbetsmiljön är så dålig att han i själen mår dåligt, säger  Thomas Zilling som är huvudskyddsombud för läkarna vid sjukhuset i Varberg.

Det råder krisläge på sjukhuset och på grund av det ansträngda läget, brist på vårdplatser, vinterkräksjuka och konflikten mellan läkare och ledningen så beslutade ledningen på fredagen att stänga delar av akuten under helgen.

Bakgrunden är två händelser under hösten som har lett till lex Maria-anmälningar. Det handlar om två patienter som har fått vänta alldeles för länge på läkarvård. Läkargrupper ifrågasätter nu sjukhuschef Anders Dybjers sätt att hantera dessa avvikelser.

– På varje sjkhus finns det ett system med rapportering av avikelser. I Varberg har man istället sedan en tid använt ett angivarsystem mot personal som man tycker har gjort sig skyldig till olika incidenter och då riktat kritiken mot individen istället för systemet. Två av våra medarbetare har råkar väldigt illa ut villket har lett till att många medarbetare mår dåligt och har svårt att fullfölja och göra ett bra jobb på akutmottagningen, säger Thomas Zilling,

På måndag morgon kommer man att fatta beslut om fortsatta åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".