Mikael Damberg och Veronica Palm pekas båda ut som möjliga kandidater till partiledarposten inom Socialdemokraterna. Foto: Fredrik Sandberg
Halland

Halländska önskemål om ny partiledare

1:34 min

En god debattör utan lik i garderoben, eller en förnyare som kan vinna val. Så vill de halländska socialdemokraterna att den nya partiledaren ska vara.

I veckan har cirka 100 000 socialdemokrater runt om i landet diskuterat vilken profil den nya ordföranden bör ha.

Distriktet i Halland har inte gjort en egen sammanfattning, utan skickat in samtliga synpunkter man fått in från 30 medlemmar och åtta föreningar, säger distriktsordförande Hans Hoff.

– Vi har gått ut till alla medlemmar och föreningar i Halland och låtit dem komma in med förslag, både på namn men också på vilka egenskaper man vill att den nya partiledaren ska ha.

Vilka egenskaper nämns?

– Bland annat att hålla ihop partiet, vara förnyande och vinna val. Det är sådant som återkommer.

Pär Nuder, Veronica Palm, Mikael Damber och Sven-Erik Österberg - samtliga namn som diskuterats nationellt finns även med som kandidatförslag från Halland.

– Plus en del andra namn också, till exempel föreslog en medlem en person i Norrbotten som jobbar som ombudsman för Kommunal. Det har varit väldigt brett kan man säga.

Var det någon särskild förening som lyfte fram Veronica Palm, har det märkts ett intresse av att fortsätta att ha en kvinna som partieldare?

– Ja, det var både någon enskild medlem och kanske också någon förening som nämnde henne. Vissa nämnde flera namn, inte bara ett.

Varför gjorde Hallandsdistriktet ingen sammanfattning av synpunkterna?

– Jag har sett att man gjort på olika sätt, men vi tycker att det medlemmarna och föreningarna säger i sin helhet ska gå in till valberedningen, säger Hans Hoff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista