Marion Eckardt vid Leader Hallands kontor i Hyltebruk. Foto: Göran Frost Sveriges Radio.
Halland

Leader skapar jobb på landsbygden

1:39 min

Det finns miljontals kronor att söka till livskraftigt företagande på landsbygden. Häromdan gick tiden ut för att söka till årets första förslagsomgång i Leader som funnits i två år.

– Vi fick in sex nya ansökningar. Det tycker jag är en bra siffra eftersom det inte brukar komma så många ansökningar efter julhelgerna, säger Marion Eckardt, vid Leader Hallands kontor i Hyltebruk.

Förslagen, som i de allra flesta fall tas fram i nära samarbete med Leader Halland, går till styrelsen för som så småningom fattar beslut om det blir några pengar eller inte. Och det kan handla om allt ifrån 15.000 till fem miljoner kronor. Leader Halland står på tre ben; EU tillsammans med svenska staten, Region Halland samt privata aktörer. EU och staten står för hälften av pengarna. Och pengarna ska skapa arbete på landsbygden.

– Jag tycker att projekten är näringlivsinriktade och bidrar till en bättre situation vad det gäller arbetstillfällen och företagande på landsbygden. Det är något som är väldigt i vår strategi. Så om man inte stödjer näringslivet så går förslagen inte igenom. Råvaruproduktion och förädling efterlyser vi fortfarande. Vi vill också ha fler i kustbygden, berättar Marion Eckardt.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista