Halland

Rektorer har dålig arbetsmiljö

Kommunerna måste bli bättre på att stödja rektorerna ute på skolorna som i många fall har en hög arbetsbelastning och mycket stress i sitt arbete.Det konstaterar Arbetsmiljöverket som nu har sammanställt resultaten av de inspektioner som gjorts i samtliga kommuner i länet under de senaste två åren.

Det var efter att Arbetsmiljöverket fått oroväckande signaler både från verkets egna inspektörer och från skyddsombud och fackliga företrädare, som den stora inspektionen inleddes 2009. Under två år har det nu gjorts totalt 192 inspektioner på kommunala skolor i samtliga kommuner i Västra götaland och Halland, med inriktning på rektorernas arbetsmiljö.

Genomgående har Arbetsmiljöverket konstaterat att rektorernas arbetssituation är bekymmersam. I många kommuner är till exempel arbetsbelastningen så hög att rektorernas hälsa är i fara. I ett utkast till en slutrapport över den tvååriga tillsynen Arbetsmiljöverket att tillsynen av rektorernas situation har visat sig vara motiverad. Tillsynen har resulterat i att över 200 krav på förändringar har ställts på kommunerna och enligt Arbetsmiljöverkets rapport så har det redan bidragit till att många kommuner har börjat ta ett större arbetsgivaransvar för rektorernas arbetsmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista