Värktabletter. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Halland

Värktablettmissbruk bland unga

1:43 min

Läkemedelsverket ska ta reda på följderna av att värktabletter säljs receptfritt i vanliga affärer. Bland annat tittar man på om antalet överdoser av paracetamol har ökat.

Anna Santesson, överläkare inom Barn- och ungdomspsykiatrin i Halmstad, är kritisk till att det blivit lättare att köpa den här typen av läkemedel.

– Det är som med alkohol. För en del skulle det vara bekvämt att handla vin i matvaruaffären, för andra blir det en risk.

Vanligast är att unga hittar värktabletter hemma i medicinskåpet. Föräldrar har till Anna Santesson sagt att det är ett stort bekymmer att det blivit så lätt att handla värktabletter.

Just nu granskar Läkemedelsverket följderna av att sälja receptfria tabletter i vanliga butiker. Enligt Bo Bergman, läkare på Läkemedelsverket, är det viktigt att en utredning görs så snart som möjligt.

– I och med att medecinerna kan vara väldigt farliga i höga doser är det väldigt angeläget att kartlägga hur mycket som säljs, säger han till Sveriges Radio Halland.

Läkaren Lars Martinsen som arbetar på barnkliniken i Halland, tycker att det borde vara minst en 18-gräns på apoteket för att köpa receptfria värktabletter.

– Det kanske borde vara högre än 18 år, men om man ser till de andra åldersgränserna så känns 18 år korrekt, säger han.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista