Foto: Sveriges Radio Halland.
Varberg

Läkare får skarp kritik

1:28 min

Högsta ledningen för Region Halland kritiserar nu öppet två läkare vid Sjukhuset i Varberg för att ha misskött sina jobb.

Det handlar om två akutpatienter som fick vänta orimligt länge på att få en bedömning av de läkare som hade jour.

Enligt det färgsystem som sjukhuset använder för att prioritera patienter så borde de ha fått läkarkontakt mycket snabbare, säger sjukhuschefen Anders Dybjer.

– Röd prioritering tas om hand omedelbart, orange inom 20 minuter, och gul inom två timmar. De här patienterna är prioriterade rött och orange och ska alltså tas om hand omedelbart. Ändå blev det en fördröjning på fem respektive åtta timmar utan att det fanns andra patientärenden att ta hand om, säger han.

– Det är någonting som inte är förenligt med Hallands sjukhus och den patientsäkerhet som vi står för. Vi hoppas att detta är ett undantagsfall som inte är del av vår normala verksamhet.

Läkarfackets ordförande Per Meijer vill inte kommentera frågan i dag och hänvisar till ett styrelsemöte i läkarföreningen i kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista