Konflikt trappas upp

Konflikten mellan fackförbundet Kommunal och dom privata vårdarbetsgivarna trappas nu upp. Nu varslar Kommunalarbetareförbundet också om strejk från midsommarafton. Strejken gäller dels medlemmar på vissa privata vårdhem, dels alla vaktmästare som arbetar på privata sjukvårdsinrättningar.

Dessutom gäller strejkvarslet dom medlemmar i Kommunal som arbetar på vårdcentraler som drivs av Praktikertjänst. På fredag inleds dessutom en mertidsblockad, vilket slår mot äldreboende i Kungsbacka, Halmstad och Laholm.

Sedan en vecka tillbaka gäller övertids- och nyanställningsblockad, vilken bland annat omfattar reumatikersjukhust Spenshult utanför Halmstad. Kommunals ombudsman i Halmstad Michael Svensson säger till P4 Radio Halland att de privata vårdarbetsgivarna inte vill betala högre löner med motiveringen att de ska vara konkurrenskraftiga. Enligt Michael Svensson följer dom dock inte kommunernas löneutveckling.

Kommunal har tidigare sagt ja till medlarnas bud, men arbetsgivarna sade nej därför tyder allt på att mertidsblockaden träder i kraft på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".